illustratie van een thuiskok

Voor de thuiskok

Ree-Hertenrugfilet met bramensaus

Ree – of hertenrugfilet met bramensaus, heerlijk gerecht niet alleen met kerst maar ook op een prachtige winteravond met eventueel een mooie rode wijn erbij.

borden icoon 6 Personen clock icoon 15 Minuten
Hertenrugfilets reerug met bramen bramensaus

Ingrediënten

-6 ree- of hertenrugfilets
-125 gram boter
-200 gram bramenjam en wat verse bramen voor garnering
-5 dl wildfond (vd zalm in de vriezer)
-1 glas rode wijn
-5 eetlepels crème fraîche
-¼ bosje verse tijm
- peper en zout naar smaak

Dit heb je nodig

  • Snijplank en mes
  • Mengkom
  • Koekenpan
  • Pan voor de saus
  • Aluminiumfolie

Bereiding

Pers de sinaasappel in de wild fond uit en laat dit geheel 10 minuten inkoken, verlaag nu de warmtebron en voeg de crème fraîche en het glas wijn toe, even doorroeren en nu de bramenjam toevoegen. Dit geheel nog 1 minuut zachtjes doorkoken nu warmtebron laag vervolgens de hele bramen met de in stukjes gesneden koude roomboter langzaam door de saus heen spatelen (eventueel de saus op smaak maken met wat peper, zout, citroen of azijn).

Bereiding van de hertenrugfilet
Haal de Hertenrug filet 1 uur voor verwerking uit de koelkast en droog ze met keukenpapier af. Smelt 100 gram roomboter in een grote koekenpan tot de bellen uit de jus zijn verdwenen en een mooie bruine kleur ontstaat. Na het kruiden de filets snel aanbraden op hoog vuur 30 seconden aan iedere kant. Draai nu de warmtebron tot half en laat de filets 2 minuten aan iedere kant zachtjes na bakken. Direct uit de jus halen en leg ze in een verwarmde opdekschaal. Schenk de warme saus over het vlees.

Serveertip

Dit gerecht laat zich prima combineren met een pommes gratin, haricotverts en stoofpeertjes.

Heerlijke recepten voor elk seizoen:

Eendenborstfilet met cashewnoten

borden icoon 2 Personen clock icoon 15 minuten Minuten

Heerlijke eendenborstfilet met cashewnoten en mango, met een klein zoetje hierdoor komt...

Bekijk recept
Foto van rauw eendeborst