illustratie van een thuiskok

Voor de thuiskok

Wilde eendenborst met ganzenleversaus

Wilde eendenborst of  eenden er zit wat tijd in verscholen maar dan staat er wel iets moois op de tafel, dit is een echte uitdaging voor de culinaire lekkerbekken onder ons!

borden icoon 4 Personen clock icoon 60 Minuten
ganzenlever eendenbout wilde eend eendeborst

Ingrediënten

-2 of 4 panklare jonge wilde eenden
-2 tenen knoflook heel houden
-1 gesnipperd sjalotje
-1 borrelglaasje cognac
-1 dl ingekookte kippenbouillon of gevogeltebouillon (vdzalm vriezer)
-4 pinklady appels
- ½ kopje suiker vermengd met een theelepel kaneelpoeder
-100 gram ganzenlever
-500 gram geschilde aardapplelen
-100 gram truffelaardappelen is een optie!
-roomboter
-ganzenvet
-peper & zout

Dit heb je nodig

  • Mengkom
  • Koekenpan
  • Oven en braadslee
  • Ovenschaal
  • Snijplank en mes
  • Aluminium folie

Bereiding

Snijd de eendenpootjes van de karkassen af en hak ze in grove stukken. Zout en peper de eenden van binnen en van buiten. Braad ze, samen met de teentjes knoflook, rondom bruin in hete boter. Niet te hard; de boter mag niet verbranden en het eendenvlees moet mooi rosé blijven. Zet de eenden hierna 30 min in een voorverwarmde oven op 60ºC.

Fruit het gesnipperde sjalotje aan in roomboter. Bak de gehakte eendenpootjes even mee en doe de cognac erbij. Laat de cognac flamberen. Voeg bouillon of fond toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes trekken. Zeef de saus.

Snijd de ganzenlever in kleine blokjes. Haal met een appelboor de klokhuizen uit de appels, maar niet door-en-door; er moet een ?bodem? in de appels achterblijven. Leg de appels in een ingevette ovenschaal en vul de openingen met het suiker-kaneelmengsel. Leg op iedere appel een klontje roomboter. Zet de appels 20 minuten in een oven van 200ºC. De appels zijn geschikt voor consumptie wanneer ze meegeven als u er met een vinger op drukt.

Snijd de aardappelen en eventueel ook de truffelaardappelen in kleine dobbelsteentjes. Bak ze zeker een kwartier lang in heet ganzenvet totdat ze rondom mooi bruin en gaar zijn. Doe er aan het eind van de baktijd peper en zout op. Grof zeezout in plaats van gewoon keukenzout geeft een smakelijker resultaat.

Serveertip

Giet het braadvocht van de eenden bij de saus. Breng de saus aan de kook, haal van het vuur en klop er met een garde de blokjes ganzenlever door. Deze zullen nu gaan smelten. Zeef de saus, houd deze warm (koken mag niet meer!) en doe er naar smaak nog wat peper en zout bij. Haal de borstdelen van de eenden en snijd deze in mooie dunne plakken. Leg deze in een waaier op voorverwarmde borden. Leg er een appel naast. Schep hier wat van de gekarameliseerde suikerstroop over die in de ovenschaal is achtergebleven. Verdeel de aardappeltjes over de borden. Schep de saus over en naast het vlees en dien op.

Heerlijke recepten voor elk seizoen:

Eendenborstfilet met cashewnoten

borden icoon 2 Personen clock icoon 15 minuten Minuten

Heerlijke eendenborstfilet met cashewnoten en mango, met een klein zoetje hierdoor komt...

Bekijk recept
eendenborst rauw