illustratie van een thuiskok

Voor de thuiskok

Fricandeau met peterseliesaus

Fricandeau met peterselie, een “neutraal”  stuk vlees met het voordeel dat het zijn sappen en malsheid behoud na het braden.

borden icoon 4 Personen clock icoon 22-35 Minuten
Varkensfricandeau Iberico secreto

Ingrediënten

-600/ 800 gram varkensfricandeau of van het Iberico varken een stuk secreto van 600 gram
-150 gram roomboter
-½ liter runderbouillon (vd zalm in vriezer)
-2 glazen sherry
-75 gram verse peterselie fijn gesneden
-1 ui fijn gesneden
-5 eetlepels room
-1 kleine theelepel citroensap of 4 druppels
- snufje peper en zout

Dit heb je nodig

  • Koekenpan
  • Saus pannetje
  • Serveerschaal
  • Snijplank en mes
  • Aluminium folie

Bereiding

Bestrooi het vlees met wat peter en zout (naar smaak). Verhit 100 gram roomboter en wacht tot het schuim weggetrokken is. Braadt het vlees rondom aan tot het mooi bruin is – ca. 5 minuten. Vraag het juiste braadadvies aan uw slager.

Smelt intussen de resterende roomboter in een steelpannetje en fruit het uitje, voeg daarna de gehakte peterselie toe (wel even wassen) alsmede de runderbouillon. Draai nu het gas laag en laat dit alles nog 20 minuten pruttelen. Zeef de inhoud en bewaar het kookvocht. Snij of cutter de peterselie met de ui zeer fijn en voeg 5 eetlepels room, 4 eetlepels kookvocht en 4 druppels citroensap toe en meng dit tot een sausje. Verwijder de jus uit de braadpan en doe er de sherry bij. Kook de sherry met het restant van de aanbaksels in totdat er 5 eetlepels vocht zijn overgebleven. Voeg hierbij de rest van de bouillon toe en de peterseliesaus en laat het geheel nog eventjes doorkoken. Snij intussen de fricandeau in plakjes, leg deze op een serveerschaal en giet hier als laatste de warme saus overheen

 

Serveertip

Serveer de fricandeau met gebakken aardappeltjes en roerbakgroente in een zachte marinade.

Heerlijke recepten voor elk seizoen:

Eendenborstfilet met cashewnoten

borden icoon 2 Personen clock icoon 15 minuten Minuten

Heerlijke eendenborstfilet met cashewnoten en mango, met een klein zoetje hierdoor komt...

Bekijk recept
eendenborst rauw